Kártyajátékok.hupont.hu

Magyarország egyik legnagyobb, folyamatosan bővülő, kártyajátékokkal foglalkozó oldala

A kártyajátékokról két részben-1. rész

A kártyajátékok dokumentálható története a X. századra nyúlik vissza, amikor a feljegyzések szerint Kínában papírból készült dominókat kevertek össze és osztottak szét a játék során. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: kis történelmi kalandozás következik több részben.

A legkorábbi játékkártyákat Ázsiából származtatják a történészek. 
A kártyajátékok a játékkártyákkal párhuzamosan fejlődtek, és vélhetően Kínában találták fel őket; a korai időkben játék céljából a játékosok papírpénzeket kevertek össze és osztottak le különböző kombinációkban. 
A játékkártyák első bizonyított megjelenése a XIII. században lehetett, ugyanakkor létezik néhány vitatható tény, amelyek a pár évszázaddal korábbi megjelenést igazolhatják. 
Bár a játékkártyák megjelenésének pontos helye és ideje nem állapítható meg teljes bizonyossággal, a legvalószínűbbnek a VII. és X. század közötti időszak tűnik, a helyszín pedig Kína.

A feljegyzések szerint i. sz. 969 újév éjszakáján Mu-tsung császár és felesége un. "dominó kártyákkal" játszott. A kínai dominó játékot két kocka dobásából kapott eredmény alapján játsszák. 
A dominó nyugati változatával ellentétben a kínai dominók a játék során nem pozíciót jelölnek, hanem leginkább a játékkártyákhoz hasonlóan használják őket. 
A kínai "pénzkártyák" még közelebbi rokonságot mutatnak a nyugati játékkártyákkal: az ősi kínai pénzkártyák között négy különböző típus, mondhatni négy különböző szín különböztethető meg.
Érmék (vagy pénz), érmesor vagy érmefüzér (melyeket a durva rajzok alapján sokszor tévesen pálcikákként értelmeznek), a tízezer vonal és a tízszer tízezer. 

Ezeket ideogrammákkal jelölték, az első három "színt" kettőtől kilencig terjedő számokkal, a tízszer tízezret pedig egytől kilencig terjedő számokkal. 
Későbbi változatokban a tízszer tízezer szín eltűnik, helyette viszont kétszeres vagy akár négyszeres mennyiségben is megjelenhetnek a másik három színben levő kártyák.

Egyes feltételezések szerint az első kártyák valószínűleg papírpénzek voltak, amelyek mind játékeszközként, mind pedig tétként szolgáltak a játék során. 

A modern mahdzsong játék dominóin szereplő jelek (a képen) és szimbólumok pedig valószínűsíthetően a korai játékkártyákból fejlődtek ki. 
A kínai "p’ai" szó egyaránt jelent papírkártyát és dominót. A Kínában használatos mahdzsong díszítőelemei között némelyiken a mai napig megtalálhatóak az érmék és az érmefüzérek jelei, melyeket a játékosok "kör" és "bambusz" (avagy pálcika) néven említenek.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 3
Heti: 6
Havi: 54
Össz.: 4 384

Látogatottság növelés
Oldal: A kártyajátékokról két részben-1. rész
Kártyajátékok.hupont.hu - © 2008 - 2019 - kartyajatekok.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »